Ciasto jest bez grama cukru,
cała słodycz pochodzi z daktyli. Daktyle są bogate w witaminy i minerały, co
sprawia, że mają właściwości lecznicze. Regulują ciśnienie krwi w przypadku
nadciśnienia, zapobiegają powstaniu miażdżycy, łagodzą skutki stresu. Błonnik w
nich zawarty usprawnia pracę jelit, a antyoksydanty zwiększają odporność
organizmu na choroby.
Składniki:
110 g masła
75 g mąki pszennej
170 g suszonych daktyli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao (ok. 1/2 szkl.)
70 ml mleka
2 duże jajka
80 g orzechów włoskich
200-300 g śliwek lub innych
owoców
Sposób
przyrządzenia:
1. Daktyle drobno pokroić, orzechy niezbyt drobno.
2. Śliwki wypestkować.
3. Masło roztopić,
przestudzić.
4. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia
przesiać do miski, dodać pozostałe składniki oprócz śliwek i zmiksować do
połączenia. Ciasto będzie bardzo gęste.
5. Połowę ciasta przełożyć
do małej tortownicy, na cieście rozłożyć śliwki skórką do dołu, przykryć resztą
ciasta, wyrównać.
6. Piec w temperaturze 170ºC
z termoobiegiem 15-20 minut, nie dłużej. Brownie powinno być wilgotne i
zakalcowate.
Źródło przepisu: https://www.mojewypieki.com/przepis/brownie-bez-cukru-z-daktylami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz