Danie dla osób, które mają awersję do niektórych warzyw. W sosie ukryta jest spora ich ilość.
Składniki:
Pulpety:
50 dkg mięsa
mielonego
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
trochę tartej bułki
trochę smalcu
Sos:
1 cebula biała lub czerwona
1 mały por
3 pomidory lub 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1 papryka
1 mała cukinia
1 jabłko
sól
cukier, ocet
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę
drobno pokroić, dodać do mięsa razem z jajkiem, wyrobić, doprawić.
2. Uformować pulpeciki, obtoczyć w bułce
i lekko obsmażyć.
3. Przełożyć do garnka.
4. Warzywa pokroić, podsmażyć, podlać szklanką wody i gotować 10 min.
4. Warzywa pokroić, podsmażyć, podlać szklanką wody i gotować 10 min.
5. Zmiksować i doprawić.
6. Sosem zalać pulpety i jeszcze chwilę dusić.
7. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz