Jajka są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego pod względem składu związków białkowych - aminokwasów. Cholesterol w nich zawarty nie ma wpływu na poziom cholesterolu we krwi człowieka jedzącego jajka. Natomiast obecne w nich lecytyna i kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają poziom trójglicerydów we krwi, które to są odpowiedzialne za powstawanie blaszki miażdżycowej w tętnicach. W żółtku jajek znajdują się też witaminy A, D, E oraz luteina, która chroni nasze oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym. Te cenne właściwości jajka zachowują, gdy gotujemy je na miękko.
Składniki:
2
pomidory
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła lub oliwy
oregano
chili
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
2. Podsmażyć pokrojony na cienkie
plasterki czosnek.
3. Dodać pomidory i przyprawy, smażyć ok. 4 minut.
4. Wbić jajka,
doprawić solą.
5. Przykryć pokrywką i gotować, aż białka jajek będą ścięte.
6. Podawać na obiad z ziemniakami puree lub na kolację z pieczywem.
6. Podawać na obiad z ziemniakami puree lub na kolację z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz