Użyłam oleju rzepakowego nierafinowanego, który ma dość specyficzny smak z lekką goryczką. W czasie ucierania dodałam trochę kurkumy, która ma właściwości lecznicze. Zawarta w kurkumie kurkumina jest silnym antyoksydantem, zapobiega demencji i chorobie Alzheimera, ma właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne.
Składniki:
2 żółtka
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
250 ml
oleju
sok z cytryny lub 2 łyżki octu
1 łyżeczka kurkumy
Sposób przyrządzenia:
1. Żółtka utrzeć z musztardą, solą, cukrem, kurkumą i pieprzem.
2. Wlewać cienkim
strumieniem olej ciągle ucierając.
3. Wlać sok z
cytryny i jeszcze chwilę ucierać.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Gdyby majonez zwarzył się, dodać łyżeczkę zimnej wody i dalej ucierać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz