Chlebek jest miękki, wilgotny, nie kruszy się. Można użyć kaszy gryczanej palonej lub niepalonej. Chlebek z kaszy palonej jest bardziej wyrazisty w smaku.
Składniki na małą keksówkę:
1 szkl. kaszy gryczanej
1 szkl. kaszy jaglanej
po ¼
szkl. ziaren słonecznika, sezamu (dyni, siemienia lnianego)
1 łyżeczka soli
kamiennej
2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
1. Kaszę dokładnie wypłukać.
2. Wsypać do miski, zalać wodą
do 2 cm
powyżej poziomu kaszy, wymieszać i zostawić na 24 godziny, w
razie potrzeby dolać wody.
3. Po tym czasie zlać nadmiar wody, ale nie
odsączać.
4. Zblendować i dodać pozostałe składniki.
5. Keksówkę wyłożyć papierem do
pieczenia, wlać ciasto, spryskać wodą i wstawić do zimnego piekarnika na 12 godzin.
6. Po
tym czasie ustawić temperaturę na 180°C
i piec 1 godzinę od momentu, gdy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz