Znane wszystkim danie, jedno z moich ulubionych i na pewno nie tylko moich.
Składniki:
50
dkg mięsa wieprzowego
czerstwa bułka
cebula
jajko
10 dkg koncentratu pomidorowego
bułka
tarta
trochę smalcu
2 łyżki mąki
150 ml śmietany
majeranek
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Mięso
zmielić razem z cebulą i namoczoną bułką,
2. Dodać jajko i przyprawy.
3. Z masy
uformować klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i lekko podsmażyć z obu stron.
4. Podlać
wodą, dodać koncentrat i dusić około 30 min.
5. Sos zagęścić mąką wymieszaną z
odrobiną wody.
6. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę, doprawić.
7. Posypać natką pietruszki.
8. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz