Z nutą pomarańczy i cynamonu. Ciasto ładnie wyrasta, a dzięki dyni jest miękkie i wilgotne.
Składniki:
50 dkg mąki
3/4 szkl. cukru
1 szkl. puree z dyni
30 g drożdży
1/2 szkl. mleka
2 jajka
10 dkg masła
skórka starta z 2 pomarańczy
szczypta soli
Kruszonka:
Kruszonka:
10 dkg masła
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzenia:
2 łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. Z drożdży, letniego mleka, łyżki mąki i łyżki cukru
zrobić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Masło roztopić.
3. Jajka utrzeć z cukrem.
4. Do jajek przesiać mąkę, wlać rozczyn i masło, dodać sól, puree z dyni i skórkę z pomarańczy.
5. Ciasto
dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
6. Gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć na blaszkę.
7. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki umieścić w misce po cieście i połączyć rozcierając palcami.
8. Ciasto posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia.
9. Piec ok. 35 min. w temp. 180ºC.
Puree z dyni: dynię pokroić w kostkę, gotować mieszając aż zmięknie i zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz