Bardzo smaczne danie, dzięki boczkowi może smakować osobom, które za wątróbką nie przepadają. Moja modyfikacja przepisu z jakiegoś czasopisma.
Składniki:
3
cebule
1 szkl. ryżu
2 marchewki
15 dkg wędzonego boczku
50 dkg wątróbki drobiowej
listek
laurowy
10 dkg koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
3 łyżki kwaśnej
śmietany
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Jedną cebulę drobno pokroić, podsmażyć.
2. Do cebuli wsypać wypłukany
ryż, chwilę smażyć, wlać 3 szklanki wody i gotować pod przykryciem.
3. Gdy ryż będzie prawie miękki, dodać
startą marchewkę i gotować jeszcze kilka minut.
4. Na patelni
podsmażyć pokrojony w kostkę boczek.
5. Dodać dwie pozostałe pokrojone cebule, chwilę
smażyć.
6. Dodać pokrojoną wątróbkę i jeszcze chwilę smażyć mieszając.
7. Podlać szklanką
wody, dodać listek laurowy, koncentrat pomidorowy i pieprz, dusić kilka minut.
8. Sos zagęścić mąką, doprawić solą.
9. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę.
10. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz