Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma, trochę go
zmodyfikowałam. Zupa jest pyszna.
Składniki:
1 duży por
1 cebula
3 łyżki masła
3 łyżki masła
4-5 ziemniaków
½ szklanki śmietany 18%
½ szklanki płatków owsianych
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle.
2. Wrzucić pokrojonego na krążki pora, chwilę razem
smażyć.
3. Wlać ok. 2 l wody i gotować kilka minut.
4. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić je w małą
kostkę i wrzucić do zupy.
5. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zestawić garnek z
ognia i zupę zmiksować.
6. Ponownie postawić garnek na gaz, wsypać płatki
owsiane i gotować jeszcze kilka minut, doprawić solą i pieprzem.
7. Na koniec do zupy dodać śmietanę, już nie
gotować.
8. Można podać z jajkiem na twardo lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz