Składniki:
Zaczyn:
3 szkl. mąki żytniej razowej
1 szkl. zakwasu żytniego
400 ml
wody
Pozostałe składniki:
1 łyżka soli
300 ml ciepłej wody
300 g
suszonych śliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Wieczorem umieścić składniki zaczynu w misce i wymieszać.
2. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.
3. Na drugi dzień rano na wyrośnięty zaczyn wysypać mąkę żytnią jasną.
4. Dodać sól i wlać ciepłą wodę.
5. Wymieszać do połączenia drewnianą łyżką.
6. Dodać pokrojone śliwki i wymieszać.
7. Dużą keksówkę lub dwie małe posmarować smalcem i posypać otrębami lub mąką.
8. Przełożyć ciasto, wyrównać, oprószyć mąką.
9. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny lub do podwojenia objętości.
10. Piec w temperaturze 220ºC ok. 30 minut.
Te małe, czarne ziarenka to czarnuszka.
Jak zrobić zakwas żytni: https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2017/04/zakwas-chlebowy.html
Oryginalny przepis: https://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-zytni-z-suszona-sliwka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz