Składniki:
4,5
szkl. mąki pszennej razowej
1,5 szkl. mąki żytniej jasnej typ 720
1,5 szkl. mąki
pszennej typ 650
1 łyżka soli
20 g
drożdży
680 ml wody
2-3 szkl. ziaren: słonecznika, dyni, lnu, sezamu, maku
1. Zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody z łyżką cukru i mąki.
2. Do miski wsypać mąkę, ziarna i sól, wlać wyrośnięty rozczyn i letnią wodę.
3. Wymieszać drewnianą łyżką, potem wyrobić ręcznie (ciasto jest gęste), aż wszystko się połączy.
4. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
5. Po tym czasie ciasto krótko ręcznie wyrobić, lekko podsypując mąką.
6. Przełożyć do dużej keksówki lub dwóch małych.
7. Posmarować z wierzchu letnią wodą, posypać sezamem lub makiem.
8. Przykryć ręczniczkiem, odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
9. Piec 40 minut w temp. 220ºC.
Cały proces wyrabiania, wyrastania i pieczenia trwa 3 - 3,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz