W okresie zimowym warto jeść warzywa korzeniowe, ponieważ są dostępne, niedrogie i zdrowe.
Składniki:
Składniki:
50 dkg filetów z kurczaka
1 mały por
2-3 marchewki
pół średniego selera
1 pietruszka
3
liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. śmietany
1 łyżka słodkiej
papryki
szczypta chili
trochę smalcu
pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
1. Mięso pokroić w kostkę, stopniowo kłaść na rozgrzany smalec, chwilę smażyć.
2. Pora pokroić w plasterki, pozostałe warzywa w kostkę.
3. Mięso na patelni przesunąć na bok, dodać por, chwilę smażyć.
4. Wymieszać, dodać pozostałe warzywa i przyprawy.
5. Wlać tyle wody, aby przykryła warzywa z mięsem, dusić ok. 30 min.
6. Odstawić z ognia, mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do sosu, zagotować.
7. Na koniec dodać śmietanę, już nie gotować.
8. Podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz