Jeśli zostanie mi z obiadu kasza gryczana lub jęczmienna, nie wyrzucam jej. Na drugi dzień będzie głównym składnikiem smacznych jarskich kotletów.
Składniki na 2 duże porcje:
ok. 2 szkl. ugotowanej kaszy
20 dkg twarogu
1 jajko
1 cebula lub szczypiorek
zioła prowansalskie lub inne ulubione
sól, pieprz
trochę bułki tartej do obtoczenia
smalec do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć.
2. Do kaszy dodać jajko, twaróg, zioła i przyprawy.
3. Dokładnie połączyć, ja robię to tłuczkiem do ziemniaków.
4. Mokrymi dłońmi uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej.
5. Usmażyć na złoto.
Najlepiej smakują z pikantnym sosem pomidorowym: https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2016/07/pikantny-sos-pomidorowy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz