Błyskawiczny deser z mikrofali. Pyszne, wilgotne ciastko czekoladowe, do zrobienia w około 5 minut.
Składniki na 1 porcję:
3 łyżki mąki z małym czubkiem
2 łyżki kakao
1-2
łyżki cukru
40 ml mleka
20 g
masła
kilka wiśni z kompotu lub w sezonie świeżych owoców np. malin
szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. Przygotować filiżankę o pojemności ok. 200 ml.
2. Masło włożyć
do miseczki i rozpuścić w mikrofali.
3. Dodać mleko, cukier, sól, mąkę i kakao.
4. Wymieszać do połączenia się składników, ciasto będzie gęste.
5. Dodać owoce i delikatnie wymieszać.
6. Przełożyć do filiżanki i wyrównać.
7. Włożyć do mikrofali i piec 1 minutę
15 sekund na najwyższej mocy. Gdyby ciastko okazało się zbyt suche, zmniejszyć czas pieczenia o kilka sekund.
Przepis z tej strony: https://www.mojewypieki.com/przepis/brownie-w-filizance
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz