Błyskawiczne danie, można użyć innych warzyw, które akurat są w lodówce, np. papryki, pieczarek oraz kiełbasy.
Składniki na 1 osobę:
2 jajka
2 łyżki mleka lub wody
1 łyżka mąki
1 mała cebula
garść pokrojonego pora
1 pomidor
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Jajka, mleko i mąkę dokładnie roztrzepać, dodać zioła i przyprawy.
2. Pomidora włożyć na chwilę do wrzątku, potem zdjąć z niego skórkę i pokroić w kostkę.
3. Podsmażyć na złoto drobno pokrojoną cebulę.
4. Dodać por, potem pomidora i jeszcze chwilę smażyć.
5. Warzywa zalać jajkami.
6. Podważać brzegi omleta łopatką i przechylać patelnię, aby jajka spłynęły pod spód.
7. Przykryć pokrywką i jeszcze chwilę trzymać na małym ogniu.
8. Pod koniec można posypać tartym żółtym serem.
Omlet z marchewką i porem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz