Składniki:
1½
szkl. białej fasoli
łyżka masła
garść pokrojonego pora lub cebuli
pietruszka
kawałek selera
2-3 marchewki
80 dkg
ziemniaków
½ szkl. śmietany
liście laurowe, ziele angielskie
tymianek, majeranek
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Fasolę
wcześniej namoczyć, najlepiej na noc.
2. Na maśle podsmażyć pora lub cebulę.
3. Zalać wrzącą wodą, dodać odsączoną fasolę.
4. Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie.
5. Kolejno dodawać pokrojone: pietruszkę, seler, marchew i ziemniaki.
6. Pod koniec gotowania wsypać tymianek i majeranek oraz sól (fasola pozostanie twarda, jeśli posoli się zupę na początku gotowania).
7. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz