Ciasto:
200
g masła
100 g cukru
2 duże jajka
185 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody
¾ łyżeczki
proszku do pieczenia
40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
350 g
rabarbaru
Budyń:
Budyń:
2 łyżki budyniu waniliowego lub
śmietankowego
1-2 łyżki cukru
250 ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżeczki
ekstraktu z wanilii lub trochę aromatu
Sposób przyrządzenia:
1. Rabarbar pokroić na kawałki.
2. Przygotować budyń, gotowy przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.
3. Masło i cukier zmiksować.
4. Dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu.
5. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej.
6. Wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
7. Ciasto podzielić na dwie części.
8. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
9. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać.
10. Równo wyłożyć wystudzony budyń.
11. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać.
12. Na górze poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru.
13. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz