sobota, 14 marca 2020
Pizza z pieczarkami i mozzarellą
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki
2 łyżki oliwy
20 g drożdży
150 ml letniej wody
szczypta soli
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1-2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce bazylii i oregano
szczypta soli i cukru
Dodatki:
40 dkg pieczarek
1 duża cebula
2 pomidory
15 dkg sera mozzarella
10 dkg żółtego sera
oregano, tymianek, bazylia
pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać pozostałe składniki.
2. Wymieszać i chwilę wyrabiać, maczając rękę w mące, odstawić w ciepłe miejsce.
3. Składniki sosu razem zblendować.
4. Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym i pokroić.
5. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć.
6. Dodać pieczarki i smażyć, aż odparuje woda.
7. Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki, zetrzeć na tarce żółty ser.
8. Ciasto położyć na ogrzaną blachę i rozwałkować na cienki, okrągły placek.
9. Posmarować sosem pomidorowym.
10. Wyłożyć kolejno pieczarki, plastry pomidorów i mozzarelli.
11. Posypać ziołami, pieprzem i solą oraz startym serem.
12. Piec 15 minut w temperaturze 220℃.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz