Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (można pominąć)
- 250 ml maślanki lub kefiru
- 1 duże jajko
- 60 g masła roztopionego
- 100 g gorzkiej czekolady posiekanej
- 1 szkl. suszonych owoców (żurawina, śliwki pokrojone, rodzynki)
Sposób przyrządzenia:
- W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę i kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawę korzenną.
- W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: roztrzepane jajko, roztopione masło i maślankę.
- Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem lub łyżką tyle tylko, aby się połączyło. Gdyby ciasto było za gęste, dolać trochę mleka.
- Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i owoce, wymieszać.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
- Ciasto przełożyć do papilotek, prawie do pełna.
- Piec 20 minut w temperaturze 170℃.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz