Pieczarki zyskały miano żywności funkcjonalnej, czyli mającej korzystny wpływ na zdrowie. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn, które działają przeciwnowotworowo. Badania naukowe potwierdzają również, odpornościowe, antybakteryjne i przeciwutleniające właściwości pieczarek. Są niskokaloryczne, można je spożywać nawet na surowo.
Składniki:
- 40 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 łyżki masła
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 150 ml śmietany 18%
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 15 dkg makaronu
Sposób przyrządzenia:
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle.
- Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż odparuje woda.
- Wrzucić pokrojoną w kostkę marchew oraz starte na tarce pietruszkę i seler.
- Zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy.
- Zagotować i wsypać makaron.
- Gdy warzywa i makaron będą miękkie, po odstawieniu z ognia wlać śmietanę.
- Posypać natką pietruszki.
Źródło przepisu: "Współczesna kuchnia polska" Henryka Dębskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz