Składniki:
- ok. 50 dkg kiszonej kapusty
- 20 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4-5 ziemniaków
- kilka suszonych grzybów
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- trochę masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Pokrojony w kostkę boczek smażyć, aż wytopi się tłuszcz.
- Dodać masło i pokrojoną cebulę, potem czosnek, chwilę smażyć.
- Dodać starte na tarce seler i pietruszkę oraz pokrojoną marchew, wszystko zalać wrzątkiem.
- Wrzucić przyprawy, namoczone grzyby i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Pokroić kapustę i dodać do zupy, gotować jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz