Kalafior po szwajcarsku - tak został nazwany ten przepis z jakiegoś czasopisma.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- ok. 1 kg ziemniaków
- 20 dkg wędzonej szynki lub boczku
- 4 jajka
- 200 ml kremówki
- garść posiekanej natki pietruszki
- 50 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm plastry.
- Ułożyć warstwami w naczyniu do zapiekania, posypać solą i pieprzem.
- Zapiekać pod przykryciem 30 min. w temperaturze 180℃.
- Roztrzepać jajka, wymieszać ze śmietaną i natką pietruszki.
- Polać podpieczone ziemniaki i kalafior, na wierzchu rozsypać ser i pokrojony w kostkę boczek.
- Zapiekać jeszcze przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz