Przepis z jakiegoś czasopisma.
Składniki:
- 50 dkg filetów rybnych (u mnie kostka z mintaja)
- 1 szkl. śmietany 18%
- 10 dkg żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce musztardy i ziół prowansalskich
- sok z cytryny
- pieprz, sól
- trochę mąki i smalcu
Sposób przyrządzenia:
- Śmietanę wymieszać z musztardą, roztartym czosnkiem i ziołami.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i mąką.
- Usmażyć na jasnozłoty kolor.
- Zalać przygotowanym sosem śmietanowym i posypać serem.
- Przykryć pokrywką i jeszcze chwilę trzymać na ogniu, aż ser się rozpuści.
- Podawać z ziemniakami puree i surówką.
Tak przyrządzona ryba jest bardzo smaczna. Będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli po zalaniu sosem śmietanowym, zostanie zapieczona przez kilka minut w piekarniku z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz