Jesienne ciasto z cynamonem, napakowane jabłkami i orzechami.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 125 g rozpuszczonego masła
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 3 duże jabłka pokrojone w dużą kostkę
- 1 szkl. orzechów włoskich lub mieszanych posiekanych niezbyt drobno
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
- Mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia przesiać.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Wsypać część mąki, miksując na najniższych obrotach i wlać połowę masła.
- Dodać resztę mąki i masła.
- Wsypać jabłka i orzechy, wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać.
- Piec 45 minut w temperaturze 165℃.
- Gdy wystygnie dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz