Chrupiące ciasto bez ucierania, masa krówkowa i czekolada - czy może być coś pyszniejszego?
Składniki:
1
szkl. mąki pszennej (pół na pół z razową)
1 szkl. płatków owsianych
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½
szkl. cukru (można dać trochę mniej)
12 dkg masła
½ szkl. orzechów
10 dkg czekolady
25-30 dkg dobrej masy
kajmakowej (bez dodatków)
Sposób przyrządzenia:
1. Masło roztopić, orzechy i czekoladę posiekać, masę
kajmakową lekko podgrzać.
2. Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać.
3. Dodać
masło, wymieszać, podzielić na 2 części.
4. Jedną częścią wylepić dno formy i podpiec przez 10 minut w temperaturze 180ºC.
5. Na gorący spód rozsypać orzechy i czekoladę, polać kajmakiem i posypać resztą
okruszków owsianych.
6. Piec dalej przez około 20 minut w tej samej temperaturze.
Przepis z tej strony:
https://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-owsiankowo-karmelowo-czeko-orzechowa
Przepis z tej strony:
https://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-owsiankowo-karmelowo-czeko-orzechowa
Polecam "Kajmak masa krówkowa gostyńska" - tylko mleko i cukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz