Składniki:
CIASTO:
100
g masła
1 duże jajko
½ łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
40 g
drożdży
2 szkl. mąki
1/3 szkl. letniego mleka
Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane i do posypania kminek, sezam lub
czarnuszka
FARSZ PIECZARKOWY:
500 g
pieczarek
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Drożdże rozpuścić w odrobinie letniego mleka i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
2. Połączyć wszystkie składniki ciasta i odstawić do wyrośnięcia.
3. Przygotować farsz. Pieczarki oczyścić czystą ściereczką i pokroić na plasterki. Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać oliwę i wrzucić pieczarki, smażyć mieszając od czasu do czasu, aż całkowicie odparują. Gdy przestygną, drobno posiekać.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o szerokości ok. 12 cm.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o szerokości ok. 12 cm.
5. Wzdłuż dłuższego boku
rozłożyć równomiernie na każdym prostokącie po ¼ farszu.
6. Zwinąć, ułożyć łączeniem na dół.
7. Przełożyć na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Pokroić na 5 cm kawałki lub romby.
9. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
10. Piec na rumiano 25
min. w temp. 180°C.
FARSZ Z KAPUSTY ZE ŚLIWKAMI (ŻURAWINĄ)
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
2 łyżki oliwy lub masła
garść suszonych grzybów
100 g suszonych śliwek lub żurawiny
1/2 łyżeczki kminku
pieprz
Namoczyć grzyby i śliwki. Cebulę pokroić i podsmażyć. Dodać drobno pokrojoną kapustę oraz odciśnięte i pokrojone grzyby. Wlać ok. szklanki wody razem z wodą z moczenia grzybów, wsypać przyprawy. Gotować 20 min. Do kapusty dodać odsączone i pokrojone śliwki, gotować jeszcze ok. 10 min., aż odparuje woda. Dalej jak wyżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz