Składniki na 4 porcje:
- 40 dkg spaghetti
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietany 18 lub 30 %
- 15 dkg parmezanu lub żółtego sera
- 20 dkg wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- W czasie, kiedy gotuje się makaron, boczek pokroić w kostkę, smażyć, aż wytopi się tłuszcz.
- Cebulę drobno pokroić, dodać do boczku i chwilę smażyć razem, w razie potrzeby wlać trochę oliwy.
- Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i połową sera, dodać sól i pieprz.
- Ugotowany al dente makaron odcedzić.
- Do gorącego makaronu dodać boczek z cebulą i wlać jajka, wymieszać.
- Na koniec posypać resztą sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz