Składniki na 2 rolady (30 cm):
Ciasto:
1¾ szkl. mąki
90 ml mleka
75 g masła
3 żółtka
25 g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
Masa makowa:
25 dkg maku
½ szkl. cukru
2 łyżki
miodu
3 białka
rodzynki
orzechy
skórka pomarańczowa
olejek migdałowy
Sposób przyrządzenia:
1. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże,
odstawić do wyrośnięcia.
2. Dodać przesianą mąkę, żółtka, roztopione, przestudzone masło i
szczyptę soli, dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce.
3. Mak zalać wrzącą wodą i odstawić do wystygnięcia.
4. Wycisnąć
przez płótno i zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym
sitkiem.
5. Do maku dodać cukier, miód, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę
pomarańczową i olejek, dokładnie wymieszać.
6. Ubić białka, dodać je do masy makowej i delikatnie
wymieszać.
7. Ciasto podzielić na dwie części, podsypując mąką jeszcze krótko wyrobić.
7. Ciasto podzielić na dwie części, podsypując mąką jeszcze krótko wyrobić.
8. Rozwałkować na prostokątne placki o grubości
ok. 3 mm, rozłożyć na nich masę makową i zwinąć.
9. Włożyć do
wysmarowanych tłuszczem foremek i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
10. Piec
30 min. w temp. 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz