Dla miłośników orientalnych smaków.
Składniki:
1 kg dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
marchew
pietruszka
kawałek selera
listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka curry
4-5 łyżek kwaśnej śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju kokosowym.
2. Dodać starty imbir i włoszczyznę, wlać wodę.
3. Włożyć listek i ziele angielskie.
4. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i wsypać curry.
5. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
6. Doprawić sporą szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzem.
7. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę i zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz