Kruche drożdżowe ciastka, bardzo smaczne.
Składniki:
20 dkg masła
50 g drożdży
1 jajko
3 szkl. mąki
łyżka cukru
powidła, marmolada lub owoce
szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. Drożdże pokruszyć i posypać cukrem.
2. Mąkę, masło, jajko i rozpuszczone drożdże połączyć, siekając nożem, potem krótko zagnieść.
3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę lub więcej.
4. Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na pół i cienko rozwałkować.
5. Pokroić
na kwadraty, na środek położyć łyżeczkę marmolady lub owoc i złożyć w trójkąty.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180॰C i piec 15-20 min. na złoty kolor.
7. Gorące rożki posypać cukrem pudrem lub polukrować, gdy wystygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz