Buraki są bardzo, bardzo zdrowe, ich właściwości terapeutyczne
znane są od tysięcy lat. Zawierają mnóstwo witamin, pierwiastków niezbędnych
dla zachowania zdrowia, błonnik oraz bioflawonoidy, które mają działanie
przeciwutleniające, przeciwzapalne i uszczelniające naczynia krwionośne. Badania
naukowe udowodniły, że zawarte w burakach silne antocyjany są skuteczną bronią w
walce z rakiem. Wysoka zawartość potasu i magnezu sprzyja zapobieganiu i
leczeniu nadciśnienia i innych chorób serca, a żelazo wspomaga wytwarzanie
czerwonych krwinek. Składniki zawarte w burakach wspomagają pracę wątroby,
jelit i nerek, które to organy usuwają toksyny z organizmu. Regularne spożywanie
buraków poprawia pracę przewodu pokarmowego. Do tego wszystkiego są bardzo
tanie i ogólnie dostępne.
Składniki:
buraczki
sól
kwasek cytrynowy
trochę wody
Sposób przyrządzenia:
1. Buraczki nieobrane ugotować do miękkości.
2. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
3. Doprawić do smaku solą i kwaskiem rozpuszczonym w wodzie.
4. Buraczki przełożyć do słoików.
5. Dokładnie wytrzeć brzegi słoików i mocno przykręcić wieczka.
6. Pasteryzować 20-25 min. w zależności od wielkości słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz