Ten deser nigdy się nie znudzi.
Składniki na 5 porcji:
- 2 kwaśne jabłka
- ok. 30 dkg truskawek
- 3-4 łyżki cukru
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- 200 ml kremówki
- trochę posiekanej czekolady
Sposób przyrządzenia:
- Namoczyć żelatynę w 50 ml zimnej wody.
- Obrane jabłka pokroić w grubą kostkę, duże truskawki również pokroić.
- Zagotować 500 ml wody, wrzucić owoce i cukier, gotować do czasu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
- Wylać na sitko, owoce rozdzielić pomiędzy miseczki.
- Płyn z gotowania owoców w razie potrzeby uzupełnić do 500 ml i jeszcze raz zagotować.
- Odstawić z ognia, dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, zalać owoce w miseczkach.
- Gdy galaretka stężeje, ubić śmietanę, wyłożyć na wierzch galaretek i posypać czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz