Szybkie danie ze składników, które akurat miałam w lodówce. Wykorzystałam też ugotowany poprzedniego dnia pęczak, ponieważ nie lubię marnować jedzenia.
Składniki na 2 porcje:
- spora porcja ugotowanego pęczaku
- ok. 20 dkg dyni (mrożona)
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- koperek (mrożony)
- 1 płaska łyżeczka kurkumy lub jakieś zioła np. tymianek
- chili
- sól, pieprz
- trochę startego żółtego sera
Sposób przyrządzenia:
- Podsmażyć na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę, dodać czosnek.
- Dorzucić pokrojoną w kostkę dynię, podlać odrobiną wody, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem.
- W tym czasie utrzeć marchew na dużych oczkach tarki i od razu dodać do duszącej się dyni.
- Dodać pęczak i jeszcze chwilę razem dusić, od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec dodać koperek.
- Wyłożyć na talerze, posypać serem.
Druga wersja, składniki: pęczak, cebula, marchew, seler, masło, zioła prowansalskie, sól, pieprz, żółty ser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz