Z leśnymi grzybami, w śmietanowym sosie z boczkiem - pyszne i szybkie danie.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 20 dkg makaronu
- ok. 30 dkg leśnych grzybów
- 10-15 dkg wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 płaskie łyżki mąki
- 125 ml śmietany kremówki
- szczypta bazylii i oregano
- trochę smalcu
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
- Makaron ugotować al΄dente.
- Pokrojony w kostkę boczek smażyć, aż wytopi się tłuszcz.
- Dodać smalec i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć, aż cebula się zeszkli.
- Dodać pokrojone grzyby, smażyć razem kilka minut
- Posypać przyprawami i mąką, w razie potrzeby wlać trochę wody i chwilę dusić.
- Na koniec wlać śmietanę, dokładnie wymieszać.
- Na talerzach posypać natką pietruszki i startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz