Składniki:
3
kg ogórków
2 cebule
2 łyżki soli
4 łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżeczka
ziaren pieprzu
Zalewa:
Zalewa:
1 litr wody
1 szkl. cukru
1 szkl. octu 10 %
1 łyżka soli
2 łyżki curry
Sposób przyrządzenia:
1. Ogórki
obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić.
2. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i sól,
wymieszać, pozostawić na noc.
3. Na drugi dzień ogórki odcedzić i włożyć do
słoików, nie ubijać.
4. Zalewę zagotować i zdjąć z ognia.
5. Do każdego słoika włożyć
po 1 łyżeczce nasion gorczycy i kilka ziarenek pieprzu, uzupełnić zalewą.
6. Pasteryzować 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz