Składniki:
6 udek z kurczaka
100 g wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka
2-3 pomidory
1 szkl. ryżu
1 puszka groszku
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Mięso posypać solą i pieprzem, odstawić.
6 udek z kurczaka
100 g wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka
2-3 pomidory
1 szkl. ryżu
1 puszka groszku
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Mięso posypać solą i pieprzem, odstawić.
2. W tym czasie
sparzyć wrzątkiem pomidory i zdjąć z nich skórkę.
3. Pokroić paprykę, cebulę, czosnek i pomidory oraz boczek.
4. Na suchej patelni podsmażyć udka, przełożyć na talerz.
5. Na patelnię wrzucić boczek, smażyć aż się wytopi.
6. Wlać oliwę i wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać czosnek.
7. Jeśli patelnia jest za mała, przełożyć do garnka, w którym zmieści się cała potrawa.
8. Do boczku z cebulą dodać paprykę i po chwili pomidory.
9. Wsypać wypłukany ryż i wlać pół litra wody, dodać listki i ziele angielskie.
10. Na górze poukładać mięso i dusić całość pod przykryciem 30 min.
11. Na koniec dodać groszek i wymieszać, przedtem przełożyć mięso na talerz.
12. Posypać natką pietruszki.
3. Pokroić paprykę, cebulę, czosnek i pomidory oraz boczek.
4. Na suchej patelni podsmażyć udka, przełożyć na talerz.
5. Na patelnię wrzucić boczek, smażyć aż się wytopi.
6. Wlać oliwę i wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać czosnek.
7. Jeśli patelnia jest za mała, przełożyć do garnka, w którym zmieści się cała potrawa.
8. Do boczku z cebulą dodać paprykę i po chwili pomidory.
9. Wsypać wypłukany ryż i wlać pół litra wody, dodać listki i ziele angielskie.
10. Na górze poukładać mięso i dusić całość pod przykryciem 30 min.
11. Na koniec dodać groszek i wymieszać, przedtem przełożyć mięso na talerz.
12. Posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz