Składniki:
duży pęczek koperku
1 cebula
włoszczyzna
pół szkl. śmietany 18%
trochę oliwy lub masła
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Kluseczki:
1 duże jajko
3 łyżki mąki
2 łyżki kaszy manny
natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć w garnku, w którym będzie przyrządzana zupa .
2. Wlać ok. 1 l wody i wrzucić obraną i pokrojoną lub startą na tarce włoszczyznę oraz przyprawy.
3. Przygotować ciasto na kluseczki.
4. Gdy warzywa będą miękkie, kłaść łyżką do wrzącej zupy małe kluseczki.
5. Dodać posiekany koperek i gotować jeszcze 5 minut.
6. Po odstawieniu z ognia wlać śmietanę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz