Składniki:
Ciasto:
35
dkg mąki
¾ szkl. cukru
20 dkg masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Nadzienie wiśniowe:
70 dkg wiśni bez pestek
ok. ½ szkl. cukru
5 łyżek mąki
ziemniaczanej
3 łyżki bułki tartej
Sposób przyrządzenia:
1. Masło posiekać razem z resztą składników, szybko zagnieść ciasto.
2. Podzielić na połowę, jedną część zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
3. Drugą połową
ciasta wylepić tortownicę, nakłuć widelcem i również włożyć do lodówki.
4. Po schłodzeniu ciasto w tortownicy podpiec w temp. 200ºC przez 15
minut.
5. Wiśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
6. Wyjąć
podpieczony spód, posypać bułką tartą, wyłożyć wiśnie.
7. Wprost na owoce pokruszyć lub zetrzeć resztę ciasta.
8. Piec dalej ok. 40 minut, aż się ładnie zrumieni.
9. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz