Tradycyjna zupa pomidorowa, może być również z makaronem. Często robię ją bez mięsa.
Składniki:
2 udka z kurczaka
2 marchewki
1 duża pietruszka
pół selera
kawałek pora
3/4 szklanki ryżu
20-25 dkg koncentratu pomidorowego
1 szklanka śmietany 18%
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
1. Mięso wkładam do garnka z zimną
wodą, zagotowuję, zdejmuję ewentualne szumy.
2. Wsypuję ryż, dodaję por cienko
pokrojony, pietruszkę i seler w kawałku oraz listki, ziele i sól.
3. Po kilku minutach gotowania dodaję
pokrojoną w plasterki marchew.
4. Gotuję jeszcze ok. 30 minut,
wyjmuję mięso.
5. Wyjmuję też seler i pietruszkę,
które rozgniatam widelcem i wkładam z powrotem do zupy.
6. Do zupy dodaję koncentrat i świeżo
zmielony pieprz.
7. Mięso kroję w kostkę i wkładam do
zupy.
8. Po odstawieniu z ognia do zupy
dodaję śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz