Crumble czyli owoce pod kruszonką. Można wykorzystać inne owoce, z różnymi dodatkami. Do kruszonki można dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub owsiane. Jeśli owoce są soczyste, warto wymieszać je z 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Składniki:
- 3 jabłka
- garść rodzynek
- cynamon
- 100 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
Sposób przyrządzenia:
- Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, kiedy zmiękną odcedzić.
- Jabłka obrać i pokroić w dość grubą kostkę.
- Rozdzielić między kokilki, posypać rodzynkami i cynamonem.
- Mąkę, cukier i masło włożyć do miski i połączyć rozcierając palcami.
- Posypać równo jabłka w kokilkach.
- Piec 15-20 minut w temperaturze 200℃.
- Podawać z kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz