Hummus jest to dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Potrawa popularna jest na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce.
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek ziaren sezamu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Sezam uprażyć na suchej patelni do lekko złotego koloru (uważać, by się nie przypalił).
- Przestudzić, wsypać do wysokiego naczynia, wlać oliwę i miksować, aż masa będzie gładka.
- Odcedzić zalewę z ciecierzycy, ale nie wylewać jej.
- Do naczynia z sezamem wsypać ciecierzycę, dodać starty czosnek, kmin i sok z cytryny.
- Blendować, aż powstanie gładka masa, gdyby była za gęsta, wlać trochę odłożonej zalewy.
- Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz