Składniki:
- 4 szkl. mąki
- 200 g masła
- 3 czubate łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 jajka
- 50 g drożdży
- 1-2 łyżki cukru
- powidła lub marmolada
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
- Drożdże pokruszyć i posypać cukrem.
- Gdy się rozpuszczą, wsypać mąkę, dodać jajka, masło i śmietanę.
- Wszystko połączyć siekając nożem, potem zagnieść ciasto.
- Zawinąć w folię i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 2-3 części, rozwałkować kolejno każdą na prostokąt.
- Posmarować marmoladą i zwinąć zaczynając od szerszego boku.
- Pokroić nożem na plastry szerokości 1 cm.
- Rozłożyć na blaszki, zachowując odstęp.
- Gdy nieco urosną, wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180℃.
- Po ostudzeniu można polukrować.
W kształcie rogalików: ciasto rozwałkować na cienki okrągły placek, przekroić na osiem części, na zewnętrzną krawędź wyłożyć po łyżeczce marmolady i zwinąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz