Chlebek na drożdżach, dla preferujących pszenne pieczywo.
Składniki:
- 6 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- po 20
g drożdży i roztopionego masła
- 1,5 szkl. płatków owsianych
- 230 ml letniego mleka
- 2 łyżki miodu
- 340 ml letniej wody
Sposób przyrządzenia:
- Z drożdży zrobić rozczyn.
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
- Przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości.
- Jeszcze raz wyrobić, przełożyć ciasto do foremki, przykryć folią i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.
- Piec w temperaturze 230ºC
przez 10 minut, potem obniżyć do 200ºC i piec jeszcze 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz