wtorek, 28 kwietnia 2020

Barszcz czerwony z botwinką

Już niedługo pojawi się w sklepach botwinka, która zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Ja wykorzystałam zamrożoną z ubiegłego roku. Młode listki świeżej botwinki można użyć również do surówek czy sałatek.


Składniki:

1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
garść pokrojonego pora
pęczek botwinki
śmietana 18 %
2-3 łyżki octu
2-3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz botwinkę wrzucić do wrzącej wody.
2. Dodać przyprawy.
3. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
4. Odstawić z ognia, dodać ocet, ewentualnie trochę cukru do smaku.
5. Do lekko przestudzonej zupy wlać śmietanę.
6. Podawać z jajkiem na twardo i ziemniakami okraszonymi wysmażonym boczkiem z cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz