Składniki:
50
dkg filetów z kurczaka
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 mały por
4 marchewki
garść suszonych grzybów
10
dkg suszonych śliwek
½ małej kapusty pekińskiej
½ puszki ananasów
po 1
łyżeczce imbiru, chili i cynamonu
po 1 łyżce słodkiej papryki i curry
½
łyżeczki gałki muszkatołowej
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu
łyżka
cukru
pieprz, sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej kokosowy do smażenia
olej kokosowy do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Grzyby namoczyć, warzywa pokroić.
2. Kurczaka
pokroić w paski, obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
3. Dodać cebulę, czosnek i por, chwilę smażyć.
4. Posypać przyprawami, wymieszać.
5. Podlać wodą, dodać pokrojone grzyby i marchew.
6. Kiedy marchew będzie prawie miękka, dodać
kapustę pekińską i pokrojone śliwki, dusić aż kapusta zmięknie.
7. Na koniec dodać ananasy, sos zagęścić mąką, doprawić octem.
8. Podawać z
ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz