"Lasagne po neapolitańsku" - tak brzmi oryginalna nazwa tego dania. Przepis mam w swoich zbiorach już od bardzo dawna, lecz dopiero teraz zrobiłam. Na pewno będę robić tę zapiekankę jeszcze nie raz.
Składniki:
9 płatków makaronu lasagne (40 dkg makaronu penne)
3 łyżki oliwy
2 ząbki
czosnku
90 dkg pomidorów
45 dkg żółtego sera
25 dkg sera mozzarella
½
kostki zimnego masła
bazylia, oregano, tymianek, gałka muszkatołowa,
sól
Sposób przyrządzenia:
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
2. Czosnek podsmażyć na oliwie.
3. Dodać pomidory i przyprawy, dusić 10 min.
4. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: ugotowany makaron, sos pomidorowy, pokrojoną w plastry mozzarellę i starty żółty ser.
5. Na wierzchu zapiekanki wyłożyć resztę sosu pomidorowego i plasterki masła.
6. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w temp. 190°C.
7. Po 20 min. odkryć i piec kolejne 10 min.
2. Czosnek podsmażyć na oliwie.
3. Dodać pomidory i przyprawy, dusić 10 min.
4. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: ugotowany makaron, sos pomidorowy, pokrojoną w plastry mozzarellę i starty żółty ser.
5. Na wierzchu zapiekanki wyłożyć resztę sosu pomidorowego i plasterki masła.
6. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w temp. 190°C.
7. Po 20 min. odkryć i piec kolejne 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz