Kokos, ananas, cytryna - tropikalne smaki w przepysznym, wilgotnym i łatwym do wykonania cieście.
Składniki:
125 g masła
1/2 szkl. cukru
3 duże jajka
200 g mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
50 g
wiórków kokosowych
puszka pokrojonych ananasów
sok i skórka z małej cytryny
szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. Połączyć razem mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
2. Ananasy odsączyć.
3. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
4. Masło i cukier utrzeć
lub zmiksować do otrzymania puszystej masy.
5. Dodawać jajka, jedno po drugim,
miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
6. Dodać skórkę i stopniowo sok z cytryny na zmianę z sypkimi składnikami.
7. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia.
8. Na
koniec dodać ananasy, delikatnie wymieszać.
9. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać.
10. Piec w temp. 160ºC przez ok. 45 min.
11. Wyjąć, wystudzić, polukrować i posypać
wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz