Składniki:
- 2,5 szkl. mąki pszennej razowej
- 4,5 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 1,5 szkl. zakwasu żytniego
- 550 ml wody,
- 12 g drożdży
Sposób przyrządzenia:
- Przygotować rozczyn z drożdży.
- Do miski wsypać obie mąki, wlać zakwas i rozczyn z
drożdży, dodać sól.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość
- Jeszcze raz krótko wyrobić, przełożyć do dużej keksówki lub dwóch małych, przykryć i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz