Tradycyjna drożdżówka z owocami i kruszonką. Owoce mogą być różne w zależności od sezonu.
Składniki na ciasto:
- 50 dkg mąki
- ok. 25 g drożdży
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 3 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g masła
- ok. 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
Sposób przyrządzenia:
- Do lekko podgrzanego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
- Do miski wbić jajka, wsypać cukier i utrzeć lub lekko ubić rózgą.
- Na jajka wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli, dodać wyrośnięte drożdże i przestudzone masło.
- Dokładnie wymieszać, następnie uderzać kulą do ciasta obracając miskę, aż pojawią się bąble powietrza.
- Miskę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
- Wyłożyć na blaszkę, rozprowadzić równo łyżką maczaną w ciepłej wodzie.
- Przygotować kruszonkę: składniki włożyć do miski po cieście i połączyć rozcierając palcami.
- Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką, odstawić do wyrośnięcia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ i piec 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz