Pyszne ciasto na kruchym spodzie, który taki pozostaje nawet na trzeci dzień.
Składniki:
Spód:
1¾
szkl. mąki pszennej
120 g masła
30 g smalcu
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
Nadzienie jabłkowe:
1,2 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Beza kokosowa:
3 białka
szczypta soli
150 g cukru
100 g wiórków kokosowych
Sposób przyrządzenia:
1. Składniki ciasta na spód umieścić w misce, posiekać nożem, a nastepnie szybko zagnieść.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wgnieść w nią ciasto, nakłuć widelcem.
3. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
4. Gdy ciasto się chłodzi, jabłka pokroić na cienkie plasterki, dodać cukier i podgrzewać, aż trochę odparuje sok.
5. Oprószyć skrobią i wymieszać.
6. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, podpiec ciasto przez ok. 20
min.
7. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
8. Stopniowo, łyżka po
łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając.
9. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką.
10. Na
podpieczony spód wyłożyć jabłka, na nie bezę kokosową, wyrównać.
11. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz